woensdag 13 maart 2013

Het leven van Pi

Vandaag is het zover. Amerikaanse wiskundigen vieren het al sinds jaar en dag op 14 maart: pi-dag. Waar pi precies handig voor is weet ik niet (meer), maar de 'toelaatbare' en zwaar afgeronde versie is het getal 3,14. Het symbool voor pi vind ik overigens prachtig. Terwijl Amerikanen pi-dag vieren met onder andere pizza en pie (neem gerust een kijkje op http://www.piday.org), vier ik het met een nieuwe Oulipo-schrijfopdracht (de vorige was in de Poëzieweek).

De opdracht is als volgt. Schrijf een tekst die maximaal 314 woorden telt. Elk eerste woord van een zin of regel moet het woord 'pi' in zich hebben. Hoe maakt niet uit. Kippig, piekeren, gepijnigd: allemaal goed. Waar je tekst over gaat, maakt niet uit. Het genre doet ook niet ter zake. Veel succes en plak je tekst hieronder als reactie, want ik ben natuurlijk bijzonder benieuwd naar jullie pientere kopij :)!

En kun je geen genoeg krijgen van pi? Zing dan mee met het, vrij afschuwelijke, pi-lied.3 opmerkingen:

 1. Ik ben zo vrij geweest de opdracht een beetje aan te passen. Voor een Oulipo (of moet ik vandaag "Ou-pi-lo" zeggen?) vond ik het keurslijf nog wat losjes. Daarom heb ik mij opgelegd om de woordlengten van al mijn regels samen het getal pi te laten vormen. Daarbij ben ik gegaan tót de eerste nul in pi, dus: 32 regels en maar 155 woorden.

  (3,1415926535897932384626433832795)

  Niet helemaal volgens de opdracht dus, maar nog steeds een leuke puzzel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pils en evolutie

  Luchtspiegeling:
  straaljagerpiloten maken omtrekkende bewegingen.
  Epicentrum:
  spinsters malen hun virtuele rondjes.
  Pikant: de diameter en de omtrek hebben een verhouding.

  Cupido cirkelt.

  Transpirerend kijkt een spinster naar boven.
  Spiedend een piloot naar beneden.
  Pijl verlaat boog.

  Spiraalbaan die onvermijdelijk leidt tot
  hartklopping: Cupido kent de verhoudingen als geen ander.

  Spieren weigeren dienst al is het maar voor een
  picoseconde: straaljager verlaat baan, fiets remt af.

  Diepingrijpende momenten duren vaak niet langer dan een zucht.

  Cupido keert om.
  Scheppingswerk volbracht:
  Pils en evolutie.

  Wanhopig probeert de piloot zijn baan te hervinden.
  Rapid fail protection activeert.
  Piepende boordcomputer schreeuwt code rood en
  tweelettergrepig: schiet-stoel!

  Epische knoppen zijn in verhalen nooit
  pietepeuterig en altijd brandweerrood.

  Pijl verlaat boog:
  Pils en evolutie.

  Luchtvaartpionier maakt paraboolvlucht op zoek naar een bodemdier.
  Aspiratie: vrije val.
  Aanknopingspunt: valscherm.

  Spinnend van geluk ziet ze hem dalen.
  Onderschepping volbracht: zwevend nog voelt hij al haar zachtaardigheid.

  Pijl, boog, pils en evolutie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pipi over mijn schoen

  Typisch gevalletje van misplaatst vertrouwen. Grappig ook, of ironisch eigenlijk. Piekerde er niet over mijn werknemers meer verantwoordelijkheid te geven. Gespierde taal overtuigde me ervan dat ze misschien toch…
  ‘Pipi doen,’ klinkt het plots uit de babyfoon. Pappiefoon zou dat ding moeten heten. Pappie moet immers steeds maar weer in actie komen.
  Pissen die ondergeschikten van me nu niet lachend over mijn schoenen heen? Pik ik dat zomaar? Pikordes zijn er niet voor niets. Kippig eisen ze hun ‘rechten’ op maar we werken hier niet in een democratie.
  ‘Pipi doen!’ klinkt het nu iets dringender. Piepend van ongeduld trekt mijn zoon, die beneden aan het spelen is, de drukknoopjes van zijn rompertje los.
  Spiritus Sanctus, dank namens deze pater dat U de wegwerpluier voor mijn filius heeft geschapen.
  Piassen zijn het, dat ze mijn vertrouwen zo hebben beschaamd. Opium zit in hun woorden. Pinnige maar slaapverwekkende argumenten, daardoor heb ik me laten overreden.
  ‘Pipi komt!’
  Spijt, ik heb spijt van mijn beslissing, een moment van onvergeeflijke zwakte. Hoofdpijn heb ik ervan gekregen. Pillen helpen er niet tegen, pitten noch pintjes. Epistels van mijn eigen chef, ongetwijfeld vol sarcastische complimenten en subtiele verwijten, liggen te wachten op mijn bureau. Pisang, ik ben de pisang. Opinies zijn er natuurlijk ook om te negeren, die van mijn baas net zoals die van mijn ondergeschikten. ‘Pappie moet maar eens voor schone billen gaan zorgen,’ prevel ik en ik loop de trap af. Spichtige armpjes strekken zich naar me uit aan de andere kant van het kinderhekje. Pik me op, eisen ze en ik geef natuurlijk gehoor. ‘Pipi!’ klinkt het verwijtend. Gepikeerd slaat mijn zoon met zijn vuistjes op mijn schouder. ‘Pappie stout!’ Pisgeuren dringen mijn neus binnen, plasvlekken de mouw van mijn nieuwe overhemd. Pappie herinnert zich nu dat ze vandaag uitproberen of zoonlief groot genoeg is om het zonder luier te kunnen. Typisch.

  BeantwoordenVerwijderen